STORITVE

Ostrešja

Strehe
Streha predstavlja zaščito celotnega objekta pred vremenskimi težavami. Na streho vplivajo vremenski dejavniki, kot so dež, sneg in sonce, ki objekt, ki ni zaščiten s kakovostno streho, poškodujejo tudi do take mere, da ni več primeren za bivanje. Vsak objekt, ki se staplja z okoljem ali iz njega izstopa, potrebuje trdno streho, ki se prilagaja objektu. Skozi stoletja so se na različnih delih Slovenije izoblikovali posebni slogi oblike strehe in strešne kritine, ki so značilni za določeno pokrajino. Tako so dvokapne strehe, pokrite s korci, značilnost Primorske, kjer pozimi burja piha v sunkih tudi več kot 200 km/h, zato mora objekt imeti še posebej trdno konstrukcijo, da burja strehe ne odpihne. Drugače je na Gorenjskem, kjer je streha strma in pokrita s skodlami, da sneg pozimi laže spolzi s strehe in tako ne predstavlja dodatne sile, ki bi pritiskala na ostrešje, ki je še posebej močno, da lahko zdrži vso težo zapadlega snega. 

Kritine
Streha ni ena sama konstrukcija, temveč je sestavljena iz različnih plasti, katerih vsaka opravlja svojo funkcijo v varovanju objekta. Kritina predstavlja zgornji, vremenu najbolj izpostavljen del. Izolacija strehe Pod njim leži izolacija, sestavljena iz več plasti, ki objekt toplotno zaščitijo pred visokimi in nizkimi temperaturami. Notranja stran strehe je obložena, tako da je njena konstrukcija po želji stranke vidna ali ne. 

 

 

Ostrešje 
Najpomembnejši del predstavlja ostrešje, ki je izdelano iz več vrst materialov, v prvi vrsti kot betonska ali lesena konstrukcija. Betonske konstrukcije strehe postajajo vse bolj pogoste na Primorskem, kjer je trdnost strehe zaradi burje še posebej pomembna. Bolj tradicionalno vrsto ostrešij predstavljajo strešne konstrukcije sestavljene iz masivnih lesenih tramov. Les je osnovni gradbeni material, ki ga v gradbeništvu poznamo že več kot 10.000 let. Zaradi svoje teže in nosilnosti je še posebej primeren za izgradnje ostrešij. Les je naravni material, ki se prilagaja vremenskim spremembam, ki vplivajo na naravni material. Les pooseblja veliko prednosti, ki jih drugi materiali nimajo: je lahko pridobljiv material, saj je Slovenija gozdnata dežela, zato je cena ostrešij iz lesa znatno nižja od drugih materialov je material, ki »diha« z objektom, saj je živ material, zato objekt zelo dobro ščiti je material, ki je živ, zato se laže prilagaja zunanjim vremenskim pogojem les je okolju prijazen material les je lep na pogled in nam predstavlja pravo toplino doma Kljub vsem naštetim prednostim ima les tudi svoje slabe plati. Najočitnejšo težavo lesa pravzaprav predstavlja njegova prednost, da je les živ. Zaradi tega je podvržen vremenskim spremembam, ki ga lahko poškodujejo, les popoka, zbledi ali počrni in podobno. Njegov največji sovražniki pa so zajedavci. Insekti lahko tako poškodujejo les, da postane ostrešje neuporabno ali celo nevarno, da se zruši. Vendar smo v našem podjetju pozornost posvetili tudi temu, zato les za ostrešja še posebej zaščitimo oz. ga impregniramo. Za njegovo zaščito uporabljamo SILVANOLIN. Les ščiti pred delovanjem lesnih gliv in insektov. Silvanolin je pripravljen iz sestavin, ki se optimalno vežejo na les in se z njega ne izpirajo. Zaščiten les se obarva z zelenim odtenkom, bolj kot je koncentriran pripravek in več kot ga uporabimo, bolj les dobi zelen odtenek. Silvanolin ne povečuje gorljivosti lesa, prav nasprotno, zaradi svojih sestavin lesu zmanjšuje gorljivost. Silvanolin se v 48 urah veže v les in je težko izperljiv, zato je zelo primeren za les, ki je izpostavljen vremenskim dejavnikom, posebej ostrešij. Predvsem pa ne smemo pozabiti, da Silvanolin ni zdravju škodljiv. Dobro postavljeno in zaščiteno ostrešje bo dolgo služilo svojemu namenu in bo kvalitetno varovalo objekt pred vremenskimi vplivi. 


KONTAKT:

ROBERT MEHLE S.P. PONOVIČE 3A, 1282 SAVA

GSM: 041 254 517, TELEFON: 01 898 47 98, FAKS: 01 899 56 06