STORITVE

Kozolci

Posebnost gradenj v svetovnem merilu predstavlja kozolec, ki je značilen le za slovensko podeželje. 

Kozolec je taka posebnost, da je že Janez Vajkard Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske kozolcu posvetil sliko. Kozolec je počastila tudi slovenska država, saj je kozolec toplar iz Bistrice pri Mokronogu upodobila na znamki, da je njegova slava prešla tudi meje domovine. V prejšnjih desetletjih je veliko kozolcev propadlo, ker so ljudje naivno mislili, da je s tehnološkim napredkom njihova vrednost popolnoma propadla. Vendar so se strašno zmotili. Sedaj spet spoznavamo, kako prav so imeli naši predniki, ki so kozolce postavljali. Uporabljali so jih za sušenje žita in sena, spravilo pridelkov in kot lopo za shranjevanje orodja.

Izdelava kozolca
Danes se spet postavljajo novi kozolci, saj so ljudje spoznali njihove prednosti pred ostalimi objekti za shranjevanje pridelkov in orodja. Njihova največji prednosti sta material in cena. Osnovno in skoraj edino gradbeno sredstvo predstavlja les, ki je okolju prijazen material. Prednost lesa je seveda cena, saj so naši gozdovi bogati s tem materialom. Les je odličen material, ki je živ, zato je podvržen vremenskim vplivom. Njegov največji sovražnik predstavljajo zajedavci. Vendar z odličnimi sredstvi zaščite, kot je npr. Silvanolin, lesu zagotovimo dolgo življenjsko dobo.

Vrste kozolcev  
Poznamo več vrst kozolcev:

  • enojni oz. stegnjeni 
  • kozolec 
  • pravi toplar 
  • toplar s hodnikom 
  • nizki toplar 
  • prislonjeni kozolec 

Gradnja kozolca
Vsak od teh vrst kozolcev je značilen za eno slovensko pokrajino in tudi njegovi okrasni elementi se temu prilagajajo. V našem podjetju imamo izurjene svetovalce, ki značilnosti slovenskih pokrajin zelo dobro poznajo, zato vam bodo v koristno pomoč pri gradnji vašega kozolca. Pomagali vam bomo pri načrtovanju in izdelavi gradbenega projekta, da boste dosegli želene cilje. Priporočili vam bomo vrsto in obliko nadstreška, da se bo vaš kozolec kar najbolj prilagodil okolici in iz nje ne bo izstopal, temveč bo postal njen okras. Vsak kozolec ima namreč svoje lastnosti, katere boste spoznali ob pomoči našega svetovalca, da se boste laže odločili za gradnjo za vas najprimernejšega kozolca. Vaš kozolec bo postal veliko lepši in boste nanj bolj ponosni, če ga boste okrasili tudi z značilnimi okrasnimi elementi vaše pokrajine. Pri izbiri le-teh vam bo pomagal naš specializiran tehnik. 

Kozolci
Naši kozolci so izdelani s pomočjo tehnik, ki so jih uporabljali že naši predniki, zato lahko z gotovostjo zatrdimo, da je kvaliteta gradnje odlična, saj so to že preizkušene tehnike. Marsikje lahko namreč vidimo, da kozolci, ki so jih postavili naši predniki, še vedno stojijo in kljubujejo času. Poleg tega je pomembno dejstvo, da pri gradnji kozolcev prav tako kot naši dedje uporabljamo samo naravne materiale. To daje našim kozolcem še dodatno vrednost, saj so okolju prijazni in so zdravju neškodljivi.       

 


KONTAKT:

ROBERT MEHLE S.P. PONOVIČE 3A, 1282 SAVA

GSM: 041 254 517, TELEFON: 01 898 47 98, FAKS: 01 899 56 06